Over De X

De X is een multicultureel podium voor wereldmuziek, jazz, cross-over en folk.

Muziekhuis_Leiden_lr.jpg

De X werkt regelmatig samen met andere organisaties in de stad, zoals vakgroepen van de universiteit, vluchtelingenorganisaties en kleine platenlabels en participeert in Kunstshot (gericht op scholieren).

Enkele highlights van de afgelopen jaren: Slagwerkgroep Amsterdam, Boi Akih, Ygdrassil, Altan, Ali N’diaye Rose, Muzikas, Csókolom, Krang, Quadrant Extended met Eric van der Westen, Quinteto Tango Extremo, Pasa la Raya, De Jongens Driest, Omri Hason Project, La Primavera, Trio Da Kali, Kayhan Kalhor & Rembrandt Frerichs Trio.

Geschiedenis

De X begon in 1992 - toen de leegstaande pornobioscoop Rex werd gekraakt - met het organiseren van veel culturele activiteiten, zeer low budget, maar voor Leiden vaak ook vernieuwend. Van een kraakinitiatief ontwikkelde De X zich langzaam maar zeker tot een belangrijk multicultureel podium in de stad en vestigde haar naam door haar wereldmuziek-concerten. Groepen uit de hele wereld, van Senegal tot Siberië en van Peru tot Polen, traden op in de oude maar sfeervolle bioscoopzaal. Maar naast wereldmuziek was er meer. Er werden films gedraaid, er waren beeldende kunstmanifestaties, cabaret- en theatergroepen maar ook dichters traden er op en er waren speciale kinderactiviteiten. Daarnaast werkte De X veel samen met andere organisaties en instellingen in de stad en draaide helemaal op vrijwilligers; jonge maar ook oudere mensen waarop De X als alternatief cultureel centrum een grote aantrekkingskracht had.

Op last van de rechter moest De X in 1996 de Rex-bioscoop verlaten. Zij vond domicilie in het Leidse Volkshuis, onderdeel van de LWO, waar zij een eigen (kleine) zaal en een kantoortje kon huren. Verder kon ze incidenteel gebruik maken van de grote zaal. Ook in het Volkshuis ging het goed met De X. Het programma zoals dat in de Rex werd georganiseerd, vond ook in het Volkshuis plaats en na een gewenningsperiode wist ook het publiek de weg naar De X te vinden.

Door een huurverhoging moest De X op 1-1-2005 het Volkshuis verlaten en kreeg tijdelijk kantoorruimte in het Muziekhuis aan de Middelstegracht. Twee jaar later kreeg De X een kantoor grenzend aan de Tuinzaal van Sociëteit de Burcht waar bijna twee jaar geprogrammeerd werd.

Sinds juni 2011 is De X gehuisvest in het Muziekhuis aan de Middelstegracht 123.

Organisatie

De X wordt volledig gerund door circa 20 vrijwilligers, waaronder een hoofdprogrammeur en vrijwilligers voor de techniek en de bar.

De rechtspersoon van De X is de Stichting de Correxie
Bankrekeningnummer NL93 TRIO 0391 1063 41
KvK 41168701
Algemene Voorwaarden  (PDF, 300kB)