3 maart 2010

DE X IS JARIG (20 jaar)

DE X IS JARIG (20 jaar)
Rik van Boeckel

De X bestaat in 2012 al 20 jaar of is het pas 5 jaar? Want op 29 februari 1992 werd voor het eerst onder de naam van De X de eerste activiteit georganiseerd, de Schrikkelzaterdag, waarbij in de oude Rex-bioscoop aan de Haarlemmerstraat “moderne beeldende kunst werd getoond en muziek werd gespeeld”. Na omzwervingen via het Volkshuis en de tuinzaal van de Burcht en honderden concerten en andere activiteiten zit de X sinds 1 juli 2011 nu in het Muziekhuis en is nog steeds ‘alive and kicking’. Het 20-jarig bestaan wordt gevierd met een feestelijk programma waarbij o.a. oud-X-vrijwilliger en dichter Sees Snikkers een speciaal geschreven verjaardagsgedicht zal voordragen en er oude filmopnamen en krantenknipsels worden geprojecteerd. En natuurlijk heel veel muziek: 

André van der Zijden, Flamenco

Flamencogitarist André van der Zijden is afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en kreeg les van de beroemde Paco Peña. Ook heeft hijeen jaar aan het Conservatorium van Cordoba gestudeerd bij Manolo Franco en Paco Serrano. De flamenco staat  bekend om zijn weemoed en emotie, maar de veelzijdigheid van deze muziek behelst ook vrolijkheid en ingetogenheid. André van der Zijden speelt op een virtuose manier verschillende stijlen op de flamencogitaar, oftewel Toques Flamenco’s.

Rik van Boeckel, dichter-percussionist en performer

Rik van Boeckel zingt, rapt, declameert zijn teksten, zichzelf begeleidend op diverse percussie-instrumenten als djembé, conga’s en cajón. In de jaren tachtig trad hij als popdichter op door heel Nederland. Zijn cassettes Deze hoofden praten en Hé hé wat moet dat kregen positieve recensies in Muziekkrant Oor. In 1998 publiceerde hij de dichtbundel De Witte Makedonika. In 2004 won hij de Leidse Poetry Slam. Met raps als Ode aan de modeen Dit is de beat had hij veel succes op het Tegendraads Festival in het LVC.

Dempsey, gedichten op muziek

Het Leidse trio Dempsey zet gedichten op muziek. De afgelopen jaren heeft zij muziek geschreven bij gedichten van tientallen Nederlandse maar ook buitenlandse dichters als Willem van Iependaal, Piet Paaltjens, Willem Wilmink, Jules Deelder Slauerhoff, Levi Weemoedt, François Villon, Jean-Pierre Rawie, Hans Andreus, Nazim Hikmet, Judith Herzberg, Erich Kästner, Willem Ellschot, e.v.a. Demspey heeft 3 cd’s uitgebracht die de afgelopen jaren onder de vleugels van de X zijn gepresenteerd.
Dempsey bestaat uit Maarten Witkam )zang, gitaar, fluiten, viool, sopraansax’, Ferry Rigault (zang, basgitaar, gitaar) en Michael van Hoogenhuyze (accordeon). 

Vlijmscherp, hiphop

Vlijmscherp bestaat uit de Leidse broers Jody van der Vaart (mc) en Nick van der Vaart (rap) en Gustinn Overeem uit Spijkenisse (rap). Ze stonden op grote festivals zoals Werfpop, Rokkesteen, Zomerjam en in voorprogramma’s bij de grotere hiphopacts van Nederland zoals Opgezwolle, Typhoon en Jiggy Dje. Vlijmscherp heeft een goede live reputatie en een grote schare fans opgebouwd dankzij hun energieke optredens, goede flows en keiharde beats. Vorig jaar deden ze mee aan de Werfpop Rockopera en de Hiphop University tijdens de Leidse Kennisweek. Binnenkort komt hun eerste cd uit.

Liquid Sun Orchestra, Afrobeat

(eerste optreden)

Sinds het najaar van 2011 waart de geest van Fela Kuti, een van Afrika's grootste muzieklegendes door Leiden rond. Op de markt werd toen Liquid Sun Orchestra (LSO) geboren dat zijn muzikale erfenis als uitgangspunt neemt. Door de totaal verschillende muzikale achtergronden gooit elk lid van dit 11-mans collectief zijn ingrediënten in een dampend hete kookpot. Het gerecht smaakt naar Nigeriaanse Afrobeat, maar heeft ook een vleug reggae, een toets dub, een stevige funksaus, een flard soul en nog allerlei exotische kruiden, die niet direct thuis te brengen zijn of tot het geheim van de kok behoren. Speciaal voor de verjaardagsfuif van de X het allereerste optreden van Liquid Sun Orchestra! Verwacht geen gelikte show vol liflafjes, maar een smaakvolle, groovy en inspirerende pot muziek. LSO bestaat uit: Lode Busch (dr), Lykle de Jong (bas), Bie Muusze (git), Max Anglionin (toetsen), Arno Willekens (perc), Ego Victor Emechete (perc), Ruud Peper (tromp), Paul Berk (baritonsax), Olivier van Gulik (tenorsax), Hans van Scharen (alt- en saxbaritonsax) en Daddy Kasavubu (zang).

DJ Miss World

DJ Miss World aka Margreet Stol draait muziek uit alle delen van de wereld: Afro, Arabic, Latin, Bollywood, Balkan versus dance, ska, funk, electro, drum ‘n bass etc. Ze heeft vaak in de X gedraaid. Omdat ze ook percussioniste is heeft ze altijd een passie gehad voor ethnic grooves en is altijd op zoek naar grooves die ze nog niet kent.

 

 

 

 

Informatie

Locatie:
Qbus