26 februari 2011

Balkan meets Brazil

Balkan meets Brazil

Zangeres Ceumar en percussioniste Simone Sou bewijzen dat de muziek van hun geboorteland Brazilië meer is dan samba en bossa nova. Met zijn Balkan achtergrond geeft Oleg Fateev hier een geheel eigen kleur aan. Daarnaast dragen grooves en beats uit de pop, funk en reggae bij aan een geheel eigen geluid.

Ceumar is gezegend met een prachtige stem: fluweelzacht, natuurlijk, nooit opdringerig met tegelijkertijd een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Haar debuutalbum Dindinha werd wereldwijd door de pers geprezen. Op haar meest recente cd Meu Nome gaat zij terug naar haar roots. Als een ware Braziliaanse singer-songwriter speelt en zingt ze poëtisch over het alledaagse leven.

Simone Sou speelde samen met vele Brazilliaanse muzikanten zoals Zeca Baleiro en drummer Robertinho Silva; en internationale muzikanten als de Congolese componist en pianist  Ray Lema, djembe master Adama Drame en het strijkkwartet uit NY- Ethel. Tegenwoordig vormt ze een duo met de Cubaanse bassist Yusa. Haar eerste soloalbum is verschenen in 2010.

Oleg Fateev participeert sinds zijn komst naar Nederland in 1996 in vele theaterproducties en experimentele muziekprojecten. Daarnaast speelt hij op festivals en geeft soloconcerten waarin zijn Moldavische roots duidelijk naar voren komen. In 1998 richtte hij zijn eigen band Oleg Fateev Trio op.

Patrick Kuschel is een veelgevraagde en veelzijdige bassist; de laatste jaren speelt hij samen met Mala Vita (balkan–punk) en met de Afrikaanse groep Kokoura.

Ben Mendes produceerde o.a. de cd van zangeres Ceumar en de cd van de Afrikaanse groep Kokoura. Zijne roots liggen in de blues en de funk. Geïnspireerd door Maceo Parker, Sly Stone en Parliament richtte hij begin jaren 90 de succesvolle funkgroep Mendoza Dance Parti op.

Bezetting

Ceumar  (BR) zang, gitaar
Oleg Fateev  (RU) bayan (knoppenaccordeon)
Simone Sou  (BR) percussie, drums
Ben Mendes  (NL) saxofoons, klarinet
Patrick Kuschel  (NL) bas

Informatie

Locatie:
Tuinzaal de Burcht