10 december 2010

Grenzenloos festival 2010

Grenzenloos festival 2010

Jacob TV - Cities change the songs of birds

Jacob ter Veldhuis, is één van Nederlands succesvolste hedendaagse componisten. Hij wordt ook wel de Andy Warhol van de muziek genoemd. Zijn ‘hemelse muziek’ ontroert terwijl de rauwe aardse realiteit er in door sijpelt. Vaak hoor je flarden gesproken woord, als 'speech melody' in zijn werk verweven; soms Amerikaanse soundbytes. Amerika, het land dat hem zo fascineert. Audiosamples gecombineerd met beeldfragmenten uit absurde commercials of van verslaafde vrouwen uit de Jerry Springer Show. Een mix van pop, rock, jazz en klassiek, gedetineerden, hoeren, junks en schoonheid.

Meeslepend multimediaspektakel over overleven op het randje van de samenleving met o.a. de winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, harpiste Lavinia Meijer. Voor de open minded, nieuwsgierige mens!

Miguel Boelens sax
Nils van Haften sax
Mete Erker sax
Bart Wirtz sax
Arend Niks drums
Lavinia Meijer harp
Mick Paauwe bas

Pavadita Tango String Quartet & Victor Villena (bandoneon)

Het Pavadita Tango String Quartet en bandeonist Victor Villena blijken een gouden combinatie; na hun succesvolle tournee in het seizoen 2009-2010 en de opname van hun schitterende cd Cuerdas con Fueye (Strijken en Zuchten) is het om die redenen een logische stap opnieuw samen het podium op te gaan.Vier vrouwelijke leden van het Pavadita Tango String Quartet spelen op geheel eigen wijze met hét instrument van de tango: de bandoneon. Het gebrachte repertoire is divers en strekt zich uit over de hele geschiedenis van de tango, inclusief eigen en speciaal voor Cuerdas con Fueye geschreven composities. Maestro del bandoneon Victor Villena (Buenos Aires, 1979) wordt in de tangowereld unaniem beschouwd als dé vertegenwoordiger van de nieuwe generatie bandoneonisten. Hij werkte onder andere samen met tango-icoon Gustavo Beytelmann en maakt deel uit van het befaamde Gotan-project waarmee hij over hele wereld concerten geeft. Cuerdas con Fueye staat garant voor een avond pure Argentijnse passie. Voeg daarbij de virtuoze en melancholische klanken van Victor Villena’s bandoneon en u zult opgaan in een meeslepend en wervelend tangoprogramma waardoor geen ziel onberoerd zal blijven.

Trouw:

‘Het Pavadita strijkkwartet gaat het nog ver brengen.’

Dagblad van het Noorden:

‘De klasse van Pavadita is overduidelijk.’

de Volkskrant:

‘Het tango strijkkwartet Pavadita zorgt voor van passie dampende muzikale intermezzo's ...’

Victor Villena bandoneon
Sophie de Rijk viool
Claudia Valenzuela viool
Alex Welch altviool
Eva van de Poll cello

BOI AKIH - Philosophy of Love

In dit nieuwe programma geeft de klankcombinatie van stem, gitaar, saxofoon, klarinet, contrabas, slagwerk en de chromatische bronzen riyong (gamelan) uit Bali warmte, kleur en vorm aan de composities van Niels Brouwer en de gedichten van Niels en Monica Akihary. Kleurrijk, organisch en altijd vol passie. Speciaal
voor Philosophy of Love construeerde de befaamde gamelan bouwer Wayan Pager van het Sidha Karya in Gianyar ( Bali) de chromatische riyong.

Naar aanleiding van de première tijdens de Music Meeting schreef de Volkskrant:

'Tot de hoogtepunten behoorde zeker de premiére van Boi Akih’s Philosophy of Love. Zonder traditionele songstructuren te gebruiken, zoog de band de luisteraar meteen zijn eigen wereld in, met afwisselend ijle en fel ritmische maar altijd evocatieve muziek, waarin Akihary's machtige stem ook in de klankexperimenten emotioneel geladen bleef...'

Monica Akihary stem
Niels Brouwer gitaar, geprepareerde gitaar
Mete Erker tenor saxofoon, klarinet
Sean Fasciani contrabas
Owen Hart jr. drums
Renadi Santoso riyong, saron & demung (gamelan)

Foto: S. de Rijk  

Informatie

Locatie:
LAKtheater

Websites

www.jacobtv.net
www.pavadita.com
www.boiakih.com