6 september 2013

Plus Instruments

Electronica / Pop - In het voorprogramma: Spoelstra

Plus Instruments

Geworteld in de omstuimige bodem van experimentele punk en new wave, omvat het verhaal van Plus Instruments reeds ruim 3 decennia. Truus de Groot, Eindhovense van origine, begon in 1979 als enig groepslid onder deze naam op te treden. Ze maakte al snel naam als getalenteerd muzikante met een voorliefde voor afwijkende electronische ritmes en als bespeelster van de kraakdoos: een klein klavierinstrument,ontwikkeld door de geluidskunstenaar Michel Waisvisz, dat geluiden en ritmes die ontstaan door contact met het menselijk lichaam, electronisch kan versterken en vervormen. Een intense samenwerking met de bekende Nijmeegse postpunkformatie Nasmak volgde maar eindigde al even snel. In 1981 vertrok Truus de Groot definitief naar de Verenigde Staten waar Plus Instruments kortstondig versterkt werd met onder meer Lee Ranaldo, voordat hij zich definitief als vaste waarde bij de befaamde noiserockgroep Sonic Youth aansloot.

Afgezien van enkele muzikale collaboraties met andere geluidskunstenaars zoals Rhys Chatham, leidde Plus Instruments vanaf 1983 een twintigtal jaar een grotendeels sluimerend bestaan. Dit doordat Truus zich indertijd meer en meer toelegde op haar loopbaan als beeldend kunstenares en fotografe. Geholpen door een hernieuwde interesse in minimale synthwavemuziek, kwam Plus Instruments gedurende de jaren  2011 en 2012 echter overtuigend terug met het album “Dance with Me” en een aantal zinderende optredens op Nederlandse bodem samen met de kortstondig herenigde Amsterdamse experimentele postpunkgroep Minny Pops. Toon Bressers, de percussionist van Nasmak, waarmee Truus langdurig mee samenwerkte, staat Plus Instruments meestal op het podium bij met electronische en acoustisch drumwerk maar voor deze gelegenheid zal de kraakdoos van Plus Instruments zich meten met de wilde en exotische klanken van Jimmy Virani’s  theremin.

Een frisse dosis improvisatiedrang, samen met een uitgebreid repertoire aan muziekstukken uit het heden en verleden, en het nieuwe album “Trancesonics”, zal de basis vormen van hun optreden. Kortom: trek brutaal je dansschoenen aan en wervel mee met de krakende electronicaklanken van Plus Instruments!

Spoelstra

Spoelstra, een alias van gitarist, zanger en drummer Jeroen Warntjes, speelt samen met Freddie Mercury en Vreselijk Ongeluk in de geweldige noiseband Boutros Bubba, drumt in De Reizende Verkoper en brengt zelf ook met enige regelmaat prettige muziek uit vol zin en onzin. Eerder maakt hij bijvoorbeeld de countryplaat I Got Issues The Shape Of Italy, maar dan -als ik mezelf even mag quoten (spreek uit: kwoot-on), ja dat mag ik- “aangevreten door de hyena's en gieren en overgoten met whisky. Wat er dan overblijft zijn dampende, hectische rocksongs met robotgeluiden.” Maar eigenlijk gaat het over de soevereiniteit van landen, dus geen country als muziekgenre alleen.

Spoelstra maakte zich druk over het internet en of we alle beschikbare informatie al dan niet tot ons moeten nemen. In plaats van een antwoord te geven, levert hij 9 elektro tracks af. Dus na uitgebeende country is het elektro. Wat nu? Ik weet dat het voor de hand ligt, maar Spoelstra baseert zijn volgende werk op pallets en alles wat je er altijd al over hebt willen weten. Hiervoor heeft hij een imposant boekwerk van zo’n 200 pagina’s samengesteld en een cassette gemaakt met de begeleidende muziek. Dat boek bestaat overigens vooral uit kunstzinnige zwart-wit tekeningen met hier en daar een pallet. In het boek vind je ook een downloadcode (met een hilarische login & password) voor het geval je zo ouderwets bent en nog geen cassettespeler hebt. Pallets, uitebracht op het immer interessante Narrominded label, bestaat uit 6 nummers die bij elkaar toch bijna 37 minuten duren. De muziek kan je misschien het beste omschrijven als luie noise gekieteld door elektronica (van idm tot ambient) die hout snijdt. Dat levert uiterst intrigerende, psychedelische stukken op die samen met het boek voor veel vermaak zorgen.

De muziek is hoekig als een pallet en zit ook net zo goed en stevig in elkaar. Spoelstra is een uiterst originele en innovatieve muzikant, die ver buiten plat getreden paden blijft. En daar zijn er tegenwoordig helaas veel te weinig van. Je zal nooit meer hetzelfde tegen een pallet aankijken en het feit dat een artiest al zoiets te weeg weet te brengen is al geweldig te noemen. Ik kan nu al haast niet wachten op het volgende onderwerp dat Spoelstra gaat aansnijden. De enige referentie die zo bij me opkomt is Gummbah met zijn boek Net niet verschenen boeken, want in feite schept Spoelstra zijn eigen prettig gestoorde universum. Vorkheftruckelijke totaalkunst!

Bezetting

Truus de Groot  zang, synthesizer
Jimmy Virani  theremin

Informatie

Locatie:
Qbus

Websites

www.plusinstruments.com
www.truus.net