18 mei 2013

Shunsuke Kimura & Etsuro Ono

Shaminsen – spelers uit Japan

Shunsuke Kimura & Etsuro Ono

Dit concert is overgenomen van Het Tropentheater Amsterdam, dat helaas met ingang van 1 januari 2013 zijn deuren heeft moeten sluiten.

De virtuoze spelers Shunsuke Kimura en Etsuro Ono zijn krachtige vernieuwers op  Tsugaru-shamisen en Shinobue (Japanse traverse bamboefluit). Ze hebben de traditionele, dynamische, semi-geïmproviseerde muzikale stijl uit het noorden van Japan (Tohoku regio) in nieuwe eigentijdse richtingen aangepast.

Ze presenteren traditionele stukken en nieuw materiaal. De oorspronkelijk Japanse folk sound wordt gecombineerd met de soul en blues van het Westen. Kimura & Ono zijn een duo sinds 2009 en werden onmiddellijk populair. Ze speelden met veel succes op het Rainforest World Music Festival in Borneo.

In 2011 waren ze te zien in RASA, Utrecht.

In 2012 hadden Kimura & Ono een zeer succesvolle tournee door Europa.

Ze waren te zien op belangrijke festivals en podia waaronder de Forde Folk Music Festival (Noorwegen), Les Suds de Arles (Frankrijk), de Masala Festival (Duitsland), Auditorium Parco della Musica, Rome (Italië), en Museum Rietberg (Zwitserland).

Over Tsugaru Shamisen

Tsugaru-shamisen werd oorspronkelijk gespeeld door rondtrekkende blinde kunstenaars.

Vooral in de Tsugaru regio Noord-Japan. Tegen het midden van de 19e eeuw, werd Tsugaru-shamisen gewoon gebruikt als achtergrondmuziek voor folk zangers. Later  werd  het geleidelijk gewaardeerd als een solo of ensemble-instrument. Als solo-instrument vereist de Tsugaru-shamisen een zeer bekwame techniek voor snel spelen en een verfijnd gevoel voor dynamische ritme en creativiteit voor improvisatie. Tegenwoordig is de dynamische, krachtige, maar soulvolle en gevoelige klank van Tsugaru-shamisen weer populair bij de jongere generatie in Japan.

Informatie

Locatie:
Qbus