13 december 2014

Paul Schäfer Trio & Dominique Paats

CD-presentatie: “Gipsy Swing”

Paul Schäfer Trio & Dominique Paats

Het Paulus Schäfer Trio brengt swingende jazz die zijn roots vindt in Django Reinhardt’s “Hot Club de France”; gipsy jazz met pop- en funk-elementen daarin verweven. Een topband voor hedendaagse gipsy jazz. Deze band speelt een pakkende sound met enorme energie en een uitgesproken persoonlijkheid. De musici zijn technisch virtuoos en produceren een karakteristieke swingjazz, die kenmerkend is voor de Nederlandse Gipsy Jazz. Het tempo ligt vaak hoog, maar staat altijd in proportie tot de arrangementen. Alles in het spel van sologitarist Paulus Schäfer is luchtig en zuiver. Als een combinatie van Stochelo Rosenberg en George Benson weet Paulus als geen ander te verdwalen in de bebop en verkent met zijn spel nieuwe horizonten.

Maar Paulus’ gitaarspel verklaart niet als enige het succes van deze band. Romino Grünholz speelt met gevoel en een metronomische precisie op ritmegitaar, ook zo kenmerkend voor de sound van deze band. Contrabassist Noah Schäfer manifesteert zich als een stuwende kracht, die zonder enige moeite de snelste en meest complexe stukken en solo’s speelt. Samen vormen Noah en Romino Grünholz een ijzersterke ritmesectie.

Samen met topaccordeonist Dominique Paats hebben ze hun nieuwe CD “Gipsy Swing” opgenomen, die ze in de X zullen presenteren. Dominique Paats studeerde aan het Brabants Conservatorium en speelde met Jo Lemaire en Glenn Corneille. Hij speelt nu o.a. eerste accordeon bij het orkest van Malando.

Hun debuutalbum “Into The Light” heeft direct een grote impact. De track “After you’re gone” is opgenomen op het dubbelalbum Jazz Manouche van het Franse label Wagram Music Paris. Het geeft Paulus Schäfer een prominente plaats in het boek ‘An Illustrated History of Gipsy Jazz’ van Michael Dregni. Hij wordt genoemd als één van de meest veelbelovende nieuwe artiesten. Vele optredens volgen op prestigieuze buitenlandse als binnenlandse podia, zoals Sziget Festival Budapest (H), Khamoro Prague (CZ), International Gipsy Guitar Festival Gossington (UK), Django Reinhardt Festival Samois-sur-Seine (FR), Gipsy Festival Anger (FR), Kaluga Guitar Festival (RU), Django Liberchies, Django Fest North West, Langley (US) en het International Gipsyfestival (NL) en BIMhuis (NL).

In 2006 presenteert Paulus Schäfer Gipsy Band hun tweede cd “Desert Fire” in theater Het Klooster in Nuenen, de bakermat van de Nederlandse gipsy jazzscene. In 2012 volgen twee Cd’s ‘Twelfth Years’ en ‘Rock Django’, waarin hij samenwerkt met de topviolist Tim Kliphuis en Stochelo en Nous’che Rosenberg. Live speelt het trio vaak met verschillende gastmuzikanten, o.a. Feigeli Prisor, Tim Kliphuis, Wattie Rosenberg, en Dominique Paats. Paulus Schäfer is eveneens een veel gevraagde gastmuzikant, die ook samen met andere muzikanten, zoals Stochelo Rosenberg, Biréle Lagrène, Fapy Lafertin, Andreas Öberg, Jimmy Rosenberg, Gonzalo Bergera, Feigeli Prisor, Jan Kuiper, Olli Soikkeli etc. op de podia te vinden is.

 

The Paulus Schäfer Trio is one of the best contemporary gipsyjazz groups in Europe. They play energetic swinging jazz that has its roots in Django Reinhardt’s Hot Club de France. They’ll present their new cd Gipsy Swing, they recorded with topaccordeonist Dominique Paats.

Bezetting

Paul Schäfer  sologitaar
Romino Grünholz  ritmegitaar
Noah Schäfer  contrabas
Dominique Paats  accordeon

Youtube