22 maart 2014

Quinteto El Despues

Tango

Quinteto El Despues

Tango-quintet El Después werd opgericht in 2004 en brengt in haar nieuwe show Effecto Tango Live in een programma dat met name gewijd is aan eigen composities. De twee Argentijnse oprichters, bandeonist Victor Hugo Villena en gitarist/componist Alejandro Schwarz zijn alom vermaard en gelauwerd binnen de internationale tangoscène. El Después staat op de schouders van de tangoreuzen van weleer, maar richt haar blik op de toekomst en ontwikkeling van de tango.

Met optredens over de hele wereld (Buenos Aires, Londen, Parijs, Zagreb, Kopenhagen, Algiers, Edinburgh, 2 tournees door Japan) vestigde de groep een ijzersterke live-reputatie. El Después werkte samen met tangodansers (Céline & Damian, Sergio & Gisela), vocalisten (Haydée Alba, Sandra Rumolino, Anna Saeki) en gaf een uitverkochte reeks concerten van Piazzolla's Maria de Buenos Aires met fadozangeres Misia.

Nice Matin: '5 muzikanten die zich kenmerken door hun volledige passionele overgave...een staande ovatie!'
Tout Tango: 'Deze jonge groep vol toekomst is een absolute aanrader!'.
La Salida: 'El Después onderneemt een zoektocht naar nieuwe vormen van expressie, zonder de erfenis van de klassieke tango uit het oog te verliezen'.

El Después presenteerde in november 2011 haar tweede album Como un Tren. Dit album, dat wereldwijd wordt uitgebracht via Silvox Records, werd gevolgd door een succesvolle tournee met optredens in Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Duitsland en België.

Dependans

Aansluitend aan het concert organiseert Dependans een gratis toegankelijke tangosalon.

Dependans bestaat uit Peter Kooijman en Mirjam van Niel. Samen organiseren zij al ruim 10 jaar in Leiden tangoactiviteiten en zijn zij vooral bekend door de buitensalons in de muziektent van de Leidse Hout op zomerse zaterdagmiddagen. Op deze tangosalons komen dansers uit alle hoeken van het land om op de muziek van Peter, bekend als tj PeLe, elkaar te ontmoeten in de dans.  Tijdens hun bezoeken aan Buenos Aires zijn Peter en Mirjam steeds op zoek naar de roots van de tango, om dan weer naar Leiden terug te keren met koffers vol muziek en inspiratie.

Tj PeLe, een muziekman in hart en nieren, draait voornamelijk  klassieke tango’s  met nu en dan een uitstapje naar de nieuwe, jonge orkesten. Hij draait in tanda’s (blokjes van 4 nummers van eenzelfde orkest) en doet dit op zijn “eigen wijze”, met wat meer wals- en milongatanda’s dan gebruikelijk is.  Hij draait het liefst zo dicht mogelijk bij de dansvloer om zo makkelijk contact te houden met de dansers. Op deze manier kan hij, mede door zijn jarenlange ervaring als tj, zijn muziek altijd goed afstemmen op de sfeer van de dansvloer. Inmiddels heeft tj PeLe zo’n reputatie opgebouwd dat hij regelmatig gevraagd wordt  te draaien op salons en festivals elders in het land.

Bezetting

Victor Hugo Villena  bandoneon
Alejandro Schwarz  gitaar
Cyril Garac  viool
Ivo De Greef  piano
Bernard Lanasp├Ęze  contrabas

Informatie

Locatie:
Qbus

Websites

www.myspace.com
www.dependans.nl