2 maart 2014

Arifa

Wereldmuziek

Arifa

Arifa -  "Voices from the East"

De veelgeprezen band Arifa verwelkomt drie zangeressen uit China, Iran en Bulgarije, ieder met een eigen traditioneel strijkinstrument.

Het Arifa quartet gaat van 19 februari tot en met 2 maart 2014 eenmalig op tournee met drie speciale vrouwelijke artiesten uit het Oosten. Ze bespelen ieder een strijkinstrument met een lange geschiedenis: de erhu, kamanche en gadulka uit respectievelijk China, Iran en Bulgarije. De unieke zangtradities die deze landen rijk zijn, worden gemengd met de stemmen van Arifa's instrumenten.

Arifa, één van de meest succesvolle wereldmuziekensembles van Nederland, combineert eeuwenoude muzikale tradities uit het Midden-Oosten en de Balkan met jazz en hedendaagse geïmproviseerde muziek vanuit een westers perspectief. Het geheim van Arifa is de creatieve chemie tussen de vier groepsleden. Voor het nieuwe project ‘Arifa and Voices of the East’ gaat Arifa de samenwerking aan met drie gastmusici: Meng Xiaoxu  - erhu uit China, Niusha Barimani  - kamanche uit Iran en Vanya Valkova  - gadulka uit Bulgarije.

De drie gastmusici vertegenwoordigen ieder eeuwenoud cultureel erfgoed, bespelen alle drie een strijkinstrument, wat als strijkensemble én solistisch ingezet kan worden, en zingen bovendien.

Over Arifa in de pers

Weinig groepen doen het ze na maar nauwelijks begonnen was Arifa al arrivé, zo enthousiast waren in 2010 de reacties op hun podium- en plaatdebuut. Dat memorabele concert (Bimhuis/ Amsterdam) kreeg liefst 5 sterren in de Volkskrant en Beyond Babylon ontving louter lovende kritieken.

de Volkskrant, 2010:

In ragfijne schoonheid doet dit debuut niet onder voor het beste werk van Anouar Brahim.

Trouw, 2011:

De muzikanten komen uit Bagdad, Bukarest en Istanbul en vonden elkaar in Amsterdam. Eenmaal Babylon voorbij ontwikkelden ze een muziektaal die je in iedere vezel raakt.

The result transcends the sum of its parts and journeys far into the realm of imagination’  (Songlines Magazine - 2011)

Gastmuzikanten

Yang Xiaoxu (China) erhu & zang 

Niusha Barimani (Iran) kamanche & zang

Vanya Valkova (Bulgarije) gadulka & vocals

Arifa bestaat uit:

Michalis Cholevas (Griekenland) tarhu, saz & ney

Franz von Chossy (Duitsland) piano 

Alex Simu (Roemenië) klarinet & live laptop

Sjahin During (Turkije/Nederland) percusssie set

 

 

Youtube

Informatie

Locatie:
Qbus

Websites

www.arifamusic.com
www.facebook.com
www.jazzenzo.nl