29 september 2015

Sintiromarus

Zigeunermuziek

Sintiromarus

Passie en hartstocht zijn de sleutelwoorden van het bijzondere zigeuner ensemble Sintiromarus.
Het ensemble is opgericht in oktober 2006 door primas Blishta Hoopman, achterkleindochter van Wijlen Tata Mirando. Sintiromarus concerteerde op het Festival Classique, Vredenburg Utrecht, Philharmonie in Haarlem, Doelen Rotterdam, International Gipsy Festival Tilburg en in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Ook maakte het ensemble tournees naar Frankrijk, Italië en Duitsland. Tevens was het ensemble finalist op het Wereldculturen Muziekconcours in Vlaardingen en in oktober 2009 brachten zij hun 1ste CD “Latcho Drom” (goede reis) uit.

Of ze nu een Hora, een Csàrdàs of Hongaarse dansen van Brahms spelen,Sintiromarus speelt muziek die al bij de allereerste maten de weg weet te vinden naar het hart met hun eigen “klasssieke zigeunersound”. 

Inmiddels is er de nieuwe CD: “Impressions of Gipsy Life”.

Beleef door muziek en verhaal het leven van de Sinti en Roma.

Sintiromarus verwekt sensatie met hun muziek vol vuur passie en hartstocht. In hun muziek beleef je de reizen, herken je de culturen waarmee de zigeuners tijdens hun trektochten kennis maakten. De hunkering, de melancholie, feesten en je even vrij als een vogel voelen klinkt door in hun virtuoos spel.  

Over de muzikanten

De violiste Blishta Hoopman werd 23 november 1982 in Arnhem geboren en kreeg haar eerste vioolles op 6 jarige leeftijd.Toen ze 12 was werd ze toegelaten tot de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium, waar ze les kreeg van de beroemde vioolpedagoog Qui van Woerdekom. Een jaar later trad ze als solist op met het Viotta Jeugdorkest in Den Haag. Het laatste jaar van haar vooropleiding studeerde ze bij Theodora Geraets. Sinds september 2002 studeerde ze aan de vakopleiding van het Koninklijk Conservatorium bij Ilona Sie Dhian Ho en Jaring Walta. Orkestervaring deed ze op in het Viotta Jeugdorkest en het Atheneum Kamerorkest onderleiding van Alexandru Lascae, waar Blishta tevens concertmeester was. In 2002 was Blishta 1ste prijswinnares tijdens de finale van het Prinses Christina Concours te Rotterdam. Zij concerteert in binnen- en buitenland, zo heeft ze op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur in Parijs mogen spelen. Tevens heeft ze meerdere malen in zuid-Frankrijk gespeeld, maakte in de herfst van 2003 een tournee naar Curacao en in 2007 een tournee naar Aruba. In de zomer van 2004 heeft Blishta deelgenomen aan de internationale zomercursus ‘Mozarteum’ in Salzburg, waar zij masterclass kreeg van Mauricio Fuks. Ook volgde zij masterclass bij Philippe Graffin en Isabelle van Keulen. In mei 2006 heeft Blichta haar Bachelor diploma met glans mogen behalen en in mei 2008 haar Master of Music. Blishta Hoopman schrijft sinds kort haar eigen composities voor Sintiromarus waarin zij laat zien en horen dat de zigeunermuziek de wereldtaal is die spreekt van ziel tot ziel. In haar composities hoor je haar eigen zigeuner ritme en muzikale vrijheid, die de weg weet te vinden naar het hart.

Stanislav Mitrovic geboren 1963 in Belgrado, Servië (vroeger Joegoslavië).Studeerde saxophone (jazz) en basklarinet (klassiek) aan het Rotterdams Conservatorium vanaf 1988 tot1995. In 1996 won eerste prijs op Nederlandse Jazz Concours met het duo„Double B“ samen met saxophonist-clarinetist Akos Laki. Hij speelt in een jazz quartet met gitarist Ratko Zjaca met verscheidene gastmusici , onder anderen: Denise Jannah, John Patitucci, Steve Gadd, Al Foster, Reggie Workman, Randy Brecker, Miroslav Vitous, Jeff „Tain“Watts… Vanaf 2005 speelt met de Balkan-jazz formatie „Carlama Orkestar“. Van 2006 tot 2010, gespeeld met multi-instrumentalisten theatergroep „ Wereldband“. Stanislav Speelt tenor, alt, sopraan en bariton saxofoon, klarinet, basklarinet en EWI. Stanislav is ook Dirigent van Woodstreet bigband in Den Haag.

Andor Horvath geboren en getogen in Szeged (Hongarije), begon zijn contrabas studie in Boedapest voor Jazz en Lichte muziek. In 2008 studeerde hij met glans af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Hein van de Geyn en Frans van der Hoeven en in 2010 behaalde hij zijn Master of Music in Jazz en Klassieke muziek. Andor treedt in binnen- en buitenland op. Zo trad hij o.a. op in Duitsland, Italië, Slovenië en Servië. Hij trad op met grote musici als George Benson, Branford Marsalis en Huub van de Lubbe.Hij bracht meerdere cd’s uit met o.a. Ljiljana Buttler, Maurits Roes Trio en Marius Preda&The Unknown Allstars.Tevens volgde hij o.a. masterclass en workshops bij Joe Lovano, David Liebman en Reginald Veal.

Bokkie Vink is een man die zich door zijn zintuigen laat inspireren: zijn ogen en oren zijn de belangrijkste instrumenten.... Zijn oren hielpen hem om een bekende cimbalomspeler en componist te zijn, gespecialiseerd in Oost-Europese muziek gecombineerd met jazz. Gezien zijn muziekale achtergrond hielpen zijn ogen hem om foto's te maken van muzikanten waar uit hij ook veel inspiratie put voor zijn eigen muziek. Bokkie studeerde slagwerk in Utrecht. Na zijn studie trad hij oa met de groep Scope, met Rob Franken en Eef Albers, in binnen en buitenland. Op 28 jarige leeftijd stapte hij over op cymbaal en volgde lessen bij Ilie Alecu. Op dit instrument speelde hij bij het zigeunerorkest Tata Mirando, Serban en Georghe Zamfir. Ook bracht hij meerdere CD's uit met eigen werk oa met de groep Stricat. Sinds begin 2012 speelt hij samen met Sintiromarus.

Bezetting

Blishta Hoopman  viool
Stanislav Mitrovic  saxofoon
Andor Horvath  contrabas
Bokkie Vink  cimbalom

Informatie

Locatie:
het Leidse Volkshuis

Website

www.sintiromarus.nl