22 november 2015

Choduraa Tumat en Namgyal Lhamo

Dubbelconcert met muziek uit Tuva en Tibet

Choduraa Tumat en Namgyal Lhamo

Choduraa Tumat

Tuvaanse muziek o.a. Tuvaanse keelzang'

Tuvaanse keelzang “khöömei” is een van de interessantste en een van de meest moeilijke vocale technieken in de wereld. Het duo begon samen te werken in 2008. Ze geven workshops en concerten over de hele wereld. Hun muziek bestaat uit traditionele muziek en geïmproviseerde sjamaanse muziek met de energie van de Tuvaanse steppen, bergen en rivieren.

Choduraa Tumat is geboren in West-Tuva. Zij studeerde muziek aan het muziek-college in Tuva en werd één van de meest bekende vrouwelijke keelzangers van de wereld. Ze was de oprichter en artistiek leider van het ensemble Tyva Kyzy, wat alleen uit vrouwen bestaat. Choduraa zingt diverse Tuvaanse keelzang-stijlen en traditionele volksmuziek.

Zij bespeelt diverse snaarinstrumenten, mondharp en zither. Zij werkt als leraar traditionele muziek aan het Tuva State University in Kyzyl. Met het Tyva Kyzy folk ensemble toerde zij door Europa, Amerika en Japan.
In 2005 kwam haar solo-cd uit: “Belek: the Gift”.

Namgyal Lhamo

Tibetaanse muziek

Namgyal Lhamo is een bekende exponent van de traditionele Tibetaanse liedkunst en opera. Met optredens vanaf haar achtste jaar werd Namgyal Lhamo door velen beschouwd als een wonderkind. Zijn bekwaamde zich gedurende veertien jaar in alle aspecten van de Tibetaanse uitvoerende kunsten onder de grote meesters van de Tibetaanse opera en klassieke muziek in het Tibetaans Instituut voor Podium Kunsten (TIPA) opgericht door Zijne Heiligheid de Dalai Lama XIV. Zij groeide uit tot the ster van de het Tibetaanse lied en de opera in TIPA.

Door haar opleiding staat zij in de traditie van de verschillende soorten klassieke en volksmuziek van haar land. Haar vertolkingen van de Nangma and the Toeshe, Tibetaanse klassieke liederen uit de 17e eeuw, worden algemeen geroemd en zij is bekend onder de volksnaam de Nachtegaal van Tibet’.

Namgyal Lhamo woont sinds de jaren tachtig in Nederland. Al deze tijd werkte zij aan haar missie om de Tibetaanse cultuur in stand te houden via haar muziek en zang. Zij treedt in Europa en neemt deel aan verschillende culturele manifestaties in Nederland en daarbuiten, zoals and Earth Dance, World Artists for Tibet, de 50ste Verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en in verschillende Tibetan Freedom Concerts in Amsterdam, Brussel en New York. Zij acteert als zangeres verder in een aantal films.
Namgyal Lhamo treedt op solo. Zij begeleidt haar onafhankelijke geest en stem op het podium met de Tibetaanse luit (Dranyen).

Zij is winnaar van verschillende prijzen voor Aziatische wereld muziek. Werkt aan een serie CDs onder de titel Musical Offerings. De eerste twee zijn inmiddels uitgebracht: Tibetaanse volksliederen en Tibetaanse klassiek liederen.

Youtube

Informatie

Locatie:
Qbus

Websites

www.facebook.com
www.namgyallhamo.com