20 januari 2018

TRIO DA KALI

Fenomenale hedendaagse griotmuziek uit Mali

TRIO DA KALI

UITVERKOCHT Trio Da Kali ontleent zijn naam aan een van de oudste en meest iconische lofliederen uit het griot-repertoire. 'Da kali' betekent 'een eed zweren', in dit geval de belofte van de griot (een soort bard, verhalenverteller en geschiedenisbewaarder in een) om hun verhalende muziektraditie voort te zetten. Dat is aan dit trio wel besteed.

Zangeres Hawa Kasse Mady Diabaté heeft een stem als een klok en is de dochter van zanger Kasse Mady Diabaté. Haar stem wordt wel vergeleken met Mahalia Jackson, de Amerikaanse gospelzangeres. Op balafon vinden we Lassana Diabaté, die onder meer furore maakte in Afrocubism en Toumani Diabaté’s Symmetric Orchestra, met zijn op en neer golvende watervallen van noten en jazz-achtige percussieve
riffs. Basngoni-speler Mamadou Kouyaté tenslotte is de oudste zoon van ngoni-virtuoos Bassekou Kouyaté en wordt beschouwd als een van de meest creatieve muzikanten van zijn generatie in Mali.

Naar aanleiding van hun optreden op de Womex in 2016 waren alle world-journalisten unaniem lovend. Op Mixedworldmusic.com sprak Bas Springer over “misschien wel een van de beste Womex-showcases ooit”, Ton Maas zag het als “een schoolvoorbeeld van vernieuwing binnen de traditie” en plakte het predikaat “opwindend en sprankelend” erop en Bram Posthumus vond het “van een eeuwenoude en eindeloze schoonheid, zoals Mali zelf.”

In oktober 2017 bracht Trio Da Kali een plaat uit met het Kronos Quartet op het World Circuit label, genaamd Ladilikan. Dit album werd niet alleen verkozen tot Best Album of 2017 door de World Music Charts Europe, maar ook tot Best Album of 2017 en Best Transregional Album of 2017 door de Transglobal World Music Charts. Bovendien eindigde deze plaat op nummer 2 in de Top 10 van 2017 door Mixedworldmusic.com.

Prijs aan de zaal: € 15,00  - Studenten half geld, op vertoon van collegekaart.
Prijs online: € 12,50 - Kaarten online bestellen tot drie uur voor de voorstelling.
- Kaarten aan de zaal zijn alleen contant te betalen.
- Consumpties aan de bar kunnen wel met pin betaald worden.
Parkeergarage (betaald parkeren) voor de ingang.

Bezetting

Hawa Kasse Mady Diabaté  zang
Lassana Diabaté  balafon
Mamadou Kouyaté  bass ngoni

Youtube

Informatie

Aanvang: 21:00 uur
Locatie:
QBus-zaal van het Muziekhuis
Middelstegracht 123
2312 TV Leiden