23 september 2017

Solon Lekkas

Authentieke Griekse zang en muziek uit Lesbos

Solon Lekkas

De Griekse zanger Solon Lekkas is geboren op Lesbos, en hij woont er nog steeds. Niet alleen is het eiland bekend van de lyrische gedichten van Sapho, ook spoelde het hoofd van de mythische lierspeler en zanger Orpheus op het eiland aan, wat het eiland de gave van muziek bezorgde.

Lesbos ligt niet ver van Turkije en het Midden-Oosten en de oriëntatie was veel meer op Constantinopel en Smyrna (tegenwoordig Istanbul respectievelijk Izmir) gericht dan westwaarts. Dat is goed te horen aan de heel speciale muziek die er al eeuwenlang gemaakt wordt.
Solon Lekkas (65) staat bekend als de meest authentieke zanger van dit unieke, traditionele repertoire, dat bestaat uit genres als zeibekiko (dansritmes uit Anatolië), karsilamas (dansritmes uit noordwest-Turkije) en amanédhes (zangvorm verwant aan de klassieke Ottomaanse muziek).

Solon Lekkas is een rasartiest. Hij zingt meeslepend met emotionele stem en mimiek, danst en beweegt en laat de eeuwenoude teksten (her)leven. Dat hij niet een van de minsten is, bewijst het gegeven dat hij zich tijdens dit concert laat begeleiden door twee topmuzikanten binnen het traditionele Griekse repertoire, namelijk Kyriakos Gouventas op viool en Vangelis Paschalidis op santour, een slaginstrument, ook bekend in de Hongaarse zigeunermuziek en de Turkse en Arabische/Perzische muziek (cymbaal).

Kyriakos Gouventas is een van de oprichters van de groep Primavera en Salonico, de fantastische begeleidingsband van Savina Yannatou, en speelde mee op meer dan 100 cds. Vangelis Paschadilis speelde ook met Savina Yannatou, maar werkte ook samen met o.a. Sokratis Sinopoulos, Ross Daly en Tony Gatliff.

 


Prijs aan de zaal: € 15,00  - Studenten half geld, op vertoon van collegekaart.
Prijs online: € 12,50 - Kaarten online bestellen tot drie uur voor de voorstelling.

Bezetting

Solon Lekkas  zang
Kyriakos Gouventas  viool
Vangelis Pashalidis  santour

Youtube

Informatie

Aanvang: 21:00 uur
Locatie:
QBus-zaal van het Muziekhuis
Middelstegracht 123
Leiden

Website

www.gouventas.com