17 mei 2009

Ensemble Multifoon

Another look at raga, tala and gamelan

Ensemble Multifoon

Ensemble Multifoon speelt op gamelan- en Indiase instrumenten. Met de chromatische gamelan van Multifoon kunnen alle toonschalen van de Indiase raga’s tot klinken gebracht worden. Dit experiment is nog niet eerder uitgevoerd.
De Indiase ritmische structuren laten zich heel goed vertalen op de bronzen slaginstrumenten. De gongs vervullen een belangrijke functie als basisritme van de tala. De bonangs en sarons spelen patronen afkomstig uit de Balinese en Javaanse gamelan maar dan in de maatsoort van de Indiase tala. Op het programma staan o.a. ‘Sarodconcert’ en ‘Transformaties’.
‘Sarodconcert’ voor solo sarod en gamelan is een compositie van Martijn Baaijens en Sinta Wullur. De sarod speelt in de tradionele Noord Indiase khayal stijl begeleid door het gamelanensemble. Over een bed van gamelanklanken in de Indiase modus en ritme soleert de sarod improviserend van de meditatieve alap in het vrije metrum tot en met de Jhala, de virtuoze snelle loopjes.

‘Transformaties’ van Sinta Wullur is een ensemble stuk voor de gamelan, Indiase zang en bansuri waarbij de zang en bansuri zowel Indiaas alsook Javaans of Sundanees kunnen klinken in Indiase modi, terwijl de gamelan minimal-music-achtige patronen spelen naast de tablapatronen.
De composities van Sinta staan meestal in het teken van kruisbestuivingen tussen oost en west. In dit project is het meer tussen oost en oost, waarbij de westers gestemde gamelan, een typisch westers product, als bemiddelaar fungeert.

Bezetting

Martijn Baaijens  sarod
Cora Greevenbosch  bansuri
Sinta Wullur  zang en gamelan
Fredrike de Winter  gamelan
Marijn Korff de Gidts  tabla’s, gamelan
Achim Heine  tabla’s, gamelan

Informatie

Locatie:
Museum Volkenkunde

Website

www.ensemblemultifoon.nl