29 maart 2009

Zapp String Quartet

Zapp String Quartet

Het Zapp String Quartet staat bekend als Nederlands meest sprankelende, hardst groovende strijkkwartet. Zapp is origineel en onconventioneel. Geïmproviseerde muziek, jazz, rock, wereldmuziek, klassiek en hedendaagse muziek: het kwartet zet alle genres met veel enthousiasme naar eigen hand. In 2005 ontving de groep daarvoor de prestigieuze Kersjesprijs.
Zapp doet het ook goed buiten de landsgrenzen en speelde o.a. in Canada, Amerika, Japan en verschillende Europese landen.

Het project Passaggio was een openbaring. Componisten uit de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek zoals Ernst Reijseger, Martin Fondse, Arend Niks en Guus Janssen schreven nieuwe composities toegespitst op de Zappers. De gelijknamige cd werd lovend ontvangen en de tournee was een groot succes.
Na zeer inspirerende ontmoetingen tijdens een tournee door Canada in de zomer van 2006 besloot Zapp het Passaggio-concept door te zetten met nieuwe composities van bevriende Amerikaanse en Canadese musici / componisten. Ze schreven muziek voor Zapp vanuit zeer uiteenlopende invalshoeken. In maart 2008 volgde de cd-presentatie van Peculiar en een Nederlandse tournee van dit project. Daarna ‘Jumpen’ de Zappers verder in o.a. Amerika, Canada en China.
Naast hun eigen projecten hebben ze gespeeld met diverse artiesten, zoals de flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en de trompettist Eric Vloeimans en vele anderen.

HP De Tijd:

“…de ene verrassing na de andere…”

NRC Handelsblad

“…Zapp, het meest swingende strijkkwartet van Nederland…”

Bezetting

Jeffrey Bruinsma  viool
Friedmar Hitzer  viool
Oene van Geel  altviool
Emile Visser  cello

Informatie

Locatie:
Museum Volkenkunde