6 april 2013

Case Mayfield / Dyzack

singer-songwriters

Case Mayfield / Dyzack

Case Mayfield - solo

“I hope the sharks are as hungry as I am” zingt Case Mayfield in Feed Me, één van de prijsnummers op 10, zijn tweede album. Een dag na het afronden van zijn veelgeprezen debuutalbum The Many Colored Beast begint hij aan de opvolger. Hij heeft haast, want het is zijn tweede album in acht maanden tijd. De liedjes blijven komen en ze moeten uit zijn systeem. Niet een jaar wachten voordat aan de volgende plaat kan worden begonnen, maar nu, het moment pakken. Hij verkeert op een creatief hoogtepunt en wil dat gebruiken. “Het liefst maak ik vier platen per jaar” aldus Case. “Behalve muziek is er niets wat ik leuk vind. Schrijf ik niet, dan verveel ik mij. Dit is een plaat die er nu uit moest. Ik wil snel werken.”

Daarmee vindt hij in producer Martijn Groeneveld (o.a. Blaudzun, a balladeer, Lucky Fonz III) een gelijkgestemde. Na een uitgebreide tournee door het Nederlandse clubcircuit (o.a. Paradiso, Rotown, Tivoli) en verschillende festivals (o.a. Paaspop, Into The Great Wide Open, Noorderslag) slaan Case en band hun kamp op in de Mailmen Studios. Hij legt zichzelf een opdracht op: het album telt 10 songs en moest in 10 dagen af zijn.

Case Mayfield (1987) werd geboren in Volendam en werd muzikaal opgevoed door de platen van Jackson Browne, Ray Lamontagne en Damien Rice. Zijn eerste liedje schrijft hij op twintigjarige leeftijd. Het betekent een eureka-moment. Hij verhuist naar Amsterdam en sluit zich aan bij het Amsterdam Songwriters Guild, waar hij veelvuldig optreedt en uitgroeit tot een lokale bekendheid. In 2010 verschijnt zijn titelloze debuut-EP, wordt hij geselecteerd voor de Popronde en wint de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland. Een jaar later volgt de EP Muchacho en speelt hij op Into The Great Wide Open.

Dyzack - solo

Er zijn er die beweren dat Erik Hofland, alias dyzack, alias Haags gitaarmirakel, ineens terug is van weggeweest. Niets is minder waar.
Na indrukwekkende optredens, óók in het buitenland, lovende recensies van drie studioalbums en het winnen van de Zilveren Harp was het even tijd voor iets anders. Van 2005 tot 2011 componeerde hij muziek voor theater, onder meer met theatergroep Vis à Vis.
Dat dyzack nu met een nieuw soloalbum komt, heeft alles te maken met een bizarre en terugkerende droom. Op This mangy soul, wat zoiets betekent als 'schurftige ziel', verwerkt de singer-songwriter het verlies van zijn vader die zelfmoord pleegde op een leeftijd die hij nu ook bijna heeft bereikt. Zoals in de meeste dromen krijgt persoonlijke misère een surrealistische wending: in de droom ziet Dyzack zijn vader door een medische ingreep weer tot leven komen. De verwarring is echter groot als eenmaal blijkt dat alles niet meer is zoals het ooit was.
Duidelijk is dat dyzack met This mangy soul zijn meest persoonlijke plaat tot dusver heeft gemaakt. Het album is ook een verzameling songs over verlies en de universele angst die als een Zwaard van Damocles boven de hoofden van mensen hangt. Dyzack wil echter niemand angst inboezemen: met This mangy soul steekt hij de luisteraar vooral een hart onder de riem.

Informatie

Locatie:
Qbus

Websites

www.casemayfield.com
www.dyzack.com