20 februari 2010

Curra Suárez en Yorgos Valiris

Curra Suárez en Yorgos Valiris
foto: Amy Hall

Curra Suárez en Yorgos Valiris behoren tot de top van een selecte groep in Nederland wonende en werkende flamencoartiesten. Eind mei presenteerden zij hun eerste cd Algo Sencillo (= ‘Iets eenvoudigs’), die door zowel pers als publiek enthousiast werd ontvangen.
Curra en Yorgos brengen met Algo Sencillo pure flamenco. Uiting geven aan persoonlijke ervaringen en emoties behoort tot de essentie van flamenco. Curra en Yorgos geven hun interpretatie van traditionele composities, aangevuld met zelf gekozen of geschreven teksten en arrangementen. Het resultaat is flamenco zoals flamenco behoort te zijn: oprecht, doorleefd en overtuigend.

De rauwe, donkere stem van Curra en het ragfijne, subtiele gitaarspel van Yorgos vormen een unieke combinatie, waarmee zij keer op keer hun publiek weten te ontroeren.

Curra Suárez
is in 1969 geboren in Segovia als dochter van een bekende Spaanse gitarist. Na haar verhuizing naar Nederland werd Curra zich pas ten volle bewust van de grote rol die de Spaanse muziek in haar leven speelde. In Amsterdam begon zij zich volledig toe te leggen op de flamencozang. Het duurde niet lang of zij werd door de beste flamencodansers en -gitaristen ter plaatse gevraagd met hen op te treden. In 1999 vertrok Curra voor een half jaar naar Jerez de la Frontera om cante jondo (lett.: ‘diepe zang’) te studeren bij de wereldberoemde flamencozangeres Melchora de Ortega. Sinds die tijd is Curra regelmatig in uiteenlopende producties in de Nederlandse theaters en televisieprogramma’s te zien. Zij trad al eerder op in De X met de groepen Zharbia en Mystic Voices.

Yorgos Valiris is geboren in Athene, Griekenland. Ook hij stamt uit een muzikale familie en had een gitarist als vader. Aanvankelijk studeerde hij klassiek gitaar, maar dit bleek niet zijn weg. Nadat een vriend hem met de wereld van de flamenco in contact had gebracht, besloot Yorgos naar Spanje te vertrekken, waar hij de flamencogitarist Pedro Bacán leerde kennen, die hem veel over de essentie van flamenco heeft geleerd. Na diverse omzwervingen vestigde ook Yorgos zich uiteindelijk in Amsterdam. Zijn naam werd al snel bekend bij de Nederlandse aficionados, eerst in de hoofdstad en vervolgens ook ver daarbuiten.

Dit concert werd mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten

Informatie

Locatie:
Tuinzaal de Burcht

Website

www.currasuarez.com