19 oktober 2013

Trio Kamara - Mäshräp

Ballades, volksliederen uit Uyghur (Oost-Turkestan)

Trio Kamara - Mäshräp

Trio Kamara

Trio Kamara bestaat uit Kamil Abbas, Maarten Witkam en Raphael Martirossian, Kamil is Oeigoer, Raphael Armenier en Maarten Nederlander. De muziek is gemengd: veel Armeense, Griekse, Jiddische of centraal-Aziatische nummers, maar elk nummer draagt zijn stempel van wederzijdse beïnvloeding. Ook eigen nummers komen aan bod.

Gebruikte instrumenten: Rewap , Gijek door Kamil, Accordeon en percussie door Raphael, gitaar, fluiten, viool en darbouka door Maarten. Kamil is ook de leider van het Oeigoerse ensemble Mäshräp, Raphael en Maarten spelen ook in andere groepen. Trio Kamara bestaat nu ongeveer twee en half jaar.

Mäshräp

Ballades, volksliederen en klassieke muziek uit Uyghur (Oost-Turkestan) in het westen van China.
De Uyghuren hebben een oude en bijzonder rijke cultuur.
De muziek is een subtiele mengvorm van westerse, Arabische en Aziatische ingrediënten.
De (soms eeuwenoude) liederen hebben betrekking op liefde, levenswijsheden en traditionele feestdagen. Met name de On-iki muqam, klassieke zang – en danssuites, zijn in de regio in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een begrip. De solo-zanger en de percussionist (def) kunnen zich de meeste vrijheden permitteren in het improviseren op de melodielijnen. Een "mashrap" is een familiebijeenkomst met veel eten, zang en gedichten.
De Abbas-familie vormt de kern van het "Mashrap Ensemble" en is afkomstig uit Oost-Turkestan. Ze verhuisden zo’n 10 jaar geleden naar Nederland.

Irfan Abas — daf
Gülendem Abbas — dans, tamboerijn, zang
Kamil Abbas — gijäk, rawap, viool, zang
Adicham Abdullayov — tanbur
Erkin Mansur — dutar, gijäk, viool, zang

Informatie

Locatie:
Qbus