5 oktober 2013

Fabio Orsi

Voorprogramma Star Turbine

Fabio Orsi

Fabio Orsi is een componist van electro-akoestische muziek van Italiaanse origine. Hij staat bekend om zijn repertoire van  weelderige veldopnames en electronische composities die hun inspiratie halen uit onder meer de sfeervolle werken van een jongere Brian Eno. Wat zijn muziek typeert, is een niet-aflatende zoektocht naar een stabiel evenwicht tussen gevoel en techniek, traditie en experiment, maar ook harmonie en dissonantie. Op zijn naam staan onder meer collaboraties met gelijkgestemde muzikale zielen zoals Pimmon, Seaworthy en My Cat is an Alien.

Orsi zal zijn muziek in complete duisternis ten gehore brengen opdat de akoestische kwaliteiten van de speellocatie tijdens zijn optreden volledig tot bloei kunnen komen. Toeschouwers worden zo in staat gesteld om zich volledig over te geven aan zijn prachtige geluidslandschappen van digitaal bewerkte veldopnames en volksmuziek !

“There is a subtle use of processed folk music and pacifying sounds of rural calm, but Orsi's pastoral idyll keeps slipping into deep melancholy-shades of William Basinski-and even dread (The Wire)”.

Fabio Orsi is tevens een gerenommeerd en getalenteerd fotograaf. Een expositie van zijn werk genaamd "Thoughts melt in the air of Naples" (Gedachten Smelten in de Lucht van Napels) zal te bezichtigen zijn in de Vrijplaats Middelstegracht te Leiden van 5 oktober 2013 tot en met 31 oktober 2013. Deze tentoonstelling vindt plaats in samenwerking met Galerie Noodweer.

Star Turbine bevindt zich op het scherpst van de snede van de experimentele improvisatiemuziek. De Deen musicus Claus Poulsen en de Noorse geluidsartiest Sindre Bjerga hebben zich bekwaamd in het maken van prikkelende geluidslandschappen die  onstaan door vervorming van electronische ruis en het manipuleren van eigengemaakte mechaniekjes in allerlei soorten en maten. Laat je door deze geluidskunstenaars meenemen op een auditieve speurtocht naar verrassende texturen en geluidssculpturen !

Bjerga en Poulsen beschrijven hun muziek als volgt: "Like all the output of Tangerine Dream squished up into a 1 second sample then dragged out again on a low res JPEG".

Informatie

Locatie:
Qbus